LAVANDA

iunie 28, 2013

lavanda

Va doriti o doza de calm cu care sa va protejati de  stresul zilnic ?

Consumati din cand in cand lavanda, planta aromatica cu proprietati sedative, antispastice, hipotensoare, carminative, diuretice si sudorifice, in compozitia careia au fost identificate peste 40 de componenete ce nu pot fi reproduse pe cale sintetica, in laborator. Taninul, alcoolul olifalic, acidul acetic si principiile amare din componenta lavandei, o indica in multiple terapii. In antichitate era folosita la baile aromate datorita efectului calmant asupra pielii, in evul mediu levantica era folosita ca antiseptic, in cel de-al doilea razboi mondial in spitalele franceze constituia un excelent dezinfectant, pentru ca mai tarziu, sa se descopere efectele sedative si antidepresive ale plantei. Mirosul lavandei relaxeaza sistemul nervos, iar constituientii sai ne protejeaza de stres si anxietate, stimuleaza creierul in suprasolicitarea psihica, protejeaza de nevroza si isterie, induce un somn odihnitor. Lavanda, prin antioxidantii ce-i contine si prin efectul antibacterian si antifungic, detoxifica pielea, o curata, mentinandu-i un aspect ferm si catifelat. Aceasta planta, cu delicatele ei flori mov-albastrui, calmeaza colicile abdominale, balonarile, spasmele musculare si durerile reumatice. Prezenta sa in stare verde sau uscata, in incaperi confera prospetime aerului si puritate. In plus, lavanda are efect seducator, fiind un desavarsit afrodisiac.

camp de lavanda

In bucatarie, se indica tot mai mult folosire lavandei ca atare, in stare naturala, neprelucrata, in deserturi pe baza de fructe, crème, dar tot mai mult in salate, in asociere cu legume si alte plante bogate in nutrienti, depasindu-se astfel bariera in spatele careia efectele lavandei erau percepute doar ca infuzie,tinctura, ulei gras si otet aromatic.

cultura de lavanda

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente